Mary Kay en sektliknande organisation


Om du har tankar på att gå med i Mary Kay eller du redan är med och vill hoppa av läs då vidare. Det första steget att hoppa av är att se genom rökridån och granska de bakomliggande mekanismerna inom Mary Kay. Jag säger inte att jag har hela sanningen men med hjälp av dig  kan vi få bättre klarhet.

Amerikanen Rick Ross säger att det finns många kommersiella grupper särskilt multi level marketing företag (MLM), som har sektliknande tendenser. Ross säger att dessa grupper betonar det totala åtagandet, användandet av manipulativa taktiker för att uppnå sina mål, och att de undviker att svara på kritiska frågor.

Rick Ross är en ledande expert på området destruktiva sekter skriver bl a på forumet Cult Education Forum. Han arbetar bl a som rådgivare för FBI när det gäller sekter. Nu tänker du säkert att men så är det inte i trygga Sverige. Det är värre än så. MLM är relativt nytt i Sverige och någon lagstiftning eller kontroll över hur MLM företagen opererar finns inte. Många människor i Sverige är inte vana vid MLM, kanske naiva och går lätt på drömmarna om ekonomisk frihet och oberoende. Plus att vi har en utbredd nyandlighet som är en perfekt grogrund för sekter. Vanliga utryck inom Mary Kay är ”att sälja Mary Kay är inte att sälja det är ett sätt att leva”.

Inom Mary Kay är det så att om en konsult ifrågasätter försäljnings- eller rekryteringstaktiker som används inom företaget betecknas hon som “negativ” och får veta att hon ”inte tror på drömmen”. Konsulter uppmanas att göra följande:

 • 1. Håll dig borta från människor (även familjemedlemmar om det behövs) som inte stödjer Mary Kay företaget eller som ifrågasätter Mary Kay/MLM/direktförsäljning marknadsföringens struktur.
 • 2. Tittar inte på tv eller lyssna på radio. En konsult ska bara lyssna på ”positiva” CD-skivor och/eller material och läsa Mary Kay Ash eller National Sales Director (NSD) skrivna publikationer.
 • 3. Vara i ständig kontakt med dem i företaget som är ”i en position där du vill vara” (tex:  Sales Director, NSD).
 • 4. Visa alltid och handla som om allt är ”bra” oavsett hur du verkligen känner. Att diskutera med andra konsulter på ett möte om hur din verkliga försäljning går är absolut förbjudet. Detta går längre än att ha en positiv attityd. Filmen Stepford Wives är ett perfekt exempel på beteenden och attityder ut av Mary Kay konsulter.
 • 5. Även om misslyckandefrekvensen bland konsulter i Mary Kay är hög (som det är i alla MLM företag) manipuleras konsulterna att tro att dessa ”misslyckanden ”att inte nå framgång är på grund av att de var ”lata”, ”inte ansträngt sig tillräckligt” eller ”saknar vilja”. Råd som ”Fake it until you make it” är vanliga.

Tänk på att miljoner människor är lyckliga och uppfyller sina drömmar varje dag utan att vara med i en sekt. Kan de så kan du.

//Anders

Skrivet av Anders
(Specialist i psykologi och avprogrammering av sektmedlemmar)
P.S. Har du frågor eller funderingar till Anders kan du ställa de direkt på sidan eller skicka honom ett mejl här. Givetvis är du anonym om du önskar.
Annonser

11 thoughts on “Mary Kay en sektliknande organisation

 1. Den främsta orsaken att den här typen av sekter är så farliga är att de döljer sig bakom legitima verksamheter som nätverksförsäljning. Det är stor skillnad mellan Mary Kay och andra typer av MLM-företag. Mary Kay är en blandning av många indoktrineringsknep. Det gör att möjligheten att genomskåda att det faktiskt rör sig om en sekt är små. det är först när du börjar gräva i vad de egentligen sysslar med och vad syftet är som det börjar bli riktigt obehagligt.
  Tack för att ni gör vad ni kan för att avslöja sanningen!

 2. Vilket jävla skisnack från denna Anders. Jag blir riktigt förbannad!! Tror inte ett smack på att han är någon specialist för då skulle han inte uttala sig som han gör. Inget av dessa 5 punkter är sant. Du kan vara Mary Kay konsult i vilken takt du vill. Jag har varir det i 5 år . Har inga problem med att vara ifrågasättande och kritisk. Ser precis vad jag vill på TV gör precis som jag vill. Har en kundkrets som tycker om produkterna. Trots att jag inte gått vidare och rekryterat några är jag alltid lika välkommen på måndagsträffar och seminarier. Jag är varken religiös eller fanatiker. Tråkigt att vissa människor inte sätter sig in i hur det verkligen ligger till utan bara går på lösa rykten.

 3. Jag måste hålla med både Jessica och Lena.
  Det finns ett postivit tänkande inom Mary Kay, men vilket företag har inte det? Punkt 1,2, 4 och 5 är rena nonsens. Punkt 3 har väl rätt om man tolkar det som att det är bra att ha kontakt med sina ”chefer”
  Jag har varit en mycket inaktiv säljare men aldig bemöts på ett nedlåtande eller utfrysande sätt, tvärt om!

  Sen finns det ju vissa kriterier för att en rörelse ska kvala in som sekteristisk. Dessa sju punkter visar vad som gör en grupp till en sekt:
  1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (min kommentar: Ja, i Mary Kay behöver man gå med på att sälja produkterna – det måste man i vilket annat företag som helst också!)
  2.Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (min kommentar: Nej. man blir inte fråntagen det sk medlemskapet i Mary Kay. Men väljer själv när man vill sluta som säljare.)
  3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (min kommentar: Om (och det är verkligen OM) man ser sig som en elit i Mary Kay så beror det nog på att man har kunskap i produkterna man säljer.)
  4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. (min kommentar: Totalt oförstående! Vadå för konflikter?)
  5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap. (min kommentar: Ja, alla har något att säga till om i Mary Kay men man har olika roller dvs alla är inte produktutvecklare…)
  6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (min kommentar: Ja, självklart offrar man tid på sitt jobb, så även de som säljer Mary Kay. Men att Mary Kay skulle har vissa levnadsregler som alla säljare mfl lever efter, det har jag inte hört talas om.)
  7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv. (min kommentar: Mary Kay ”kräver” engagemang ifall man vill sälja produkterna för att få en bra lön. De flesta arbetsplatser och företag ”kräver” engagemang – en oengagerad jobbsökare har svår att få jobb… Och att Mary Kay försöker styra individers liv, ja, jag har aldrig hört talas om det från någon annan eller själv upplevt den styrningen.)
  Min slutsats: Nej, Mary Kay kan inte räknas som sekt.

  Trots allt tycker jag ändå det är viktigt att vara kritisk mot sk pyramidföretag så att man inte blir lurad. Mary Kay har en liten ”pyramid” – dvs du måste alltid själv sälja för att tjäna pengar. Det finns ju många andra företag som har betydligt större ”pyramider” – där du kan sluta sälja sjäv och låta de underlydande sköta grovgörat.

 4. You produced some terrific tips throughout your posting, “Mary Kay en sektliknande organisation | Pyramiden(s)topp”.
  I am going to remain coming back again to ur site before long.

  Thank you -Dana

 5. Hahaha… Det här är så roligt!!!

  ”Gå med” i Mary Kay. Precis som om jag ”gick med” i skolan när jag jobbade som lärare innan. Eller att jag skulle ”gått med” i Burger King när jag extrajobbade där för många år sedan.

  Du är ju festlig du! 🙂 Man går väl inte med i ett företag, heller… Mary Kay är ju ett grossistföretag som säljer hudvård och kosmetika. Om jag har en godisaffär är jag ju inte ”med” i Haribo bara för att jag säljer godisnappar. :p

 6. Hej!
  Googlade ”kritik Mary Kay” och hamnade här! Jag funderade lite ot på vad man har för utbildning när man jobbar som avprogrammerare av sektmedlemmar? Själv studerar jag psykologi och vill (än så länge) jobba med beroendeproblematik i framtiden!

  Tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning,
  Charlotte

 7. Jag har en kompis som precis blivit MK konsult och även om jag köper produkterna är jag lite skeptiskt och kritisk till hela grejen och har kollat mycket på nätet om detta, har även följt med henne på ett veckomöte och kan själv också tycka att det är lite sektliknande MEN! INTE PÅ NÅGOT SÄTT FARLIG, det är lite naivt positiva bara, många gånger vill jag skratta när min kompis sitter och berättar om sina drömmar om hur hon ska bli framgångsrik och tjäna mycket pengar inom detta (gör självklart inte det) för det sådant hennes mentor har propagerat med. men så länge man har en någorlunda sund inställning till pengar så är detta ett bra sätt att tjäna lite extra pengar eller växa lite som person som en hobby. inte värre än att sälja sexleksaker eller plastburkar. sektliknande endast för att dom kör lite hjärntvättning men det gör dem på IKEA också (jobbar där). Är man inte helt körd så har man tillräckligt med vett för att kunna sålla i informationen.

 8. Så fel du har! Jag är en vanlig konsult och egen företagare och lever gott på Mary Kay. På våra träffar diskuterar vi gärna om tv-program. Vi rapporterar vår försäljning varje vecka. Vi talar om i fall vi inte gillar någon produkt. Jag kan fortsätta bemöta dina falska påståenden men bäst vore om du besökte oss. Varför denna avundsjuka?

 9. Vad är det jag läser?? Detta är ju hemskt nonsens! Jag har använt mary kay i 7 år. Jag är numer konsult och jag är inte med i någon sekt. jag har mitt egna företag och jobbar så mycket som jag vill!
  Vi ses en gång i veckan och peppar varann och har olika utmaningar. Min kundkrets är super nöjda med sina produkter!
  Att grundaren Mary Kay Ash var kristen har väl inget med saken att göra!?
  Dåligt av denna ”psykolog” att ljuga ihop en sådan här historia!

 10. Du verkar inte riktigt veta vad du skriver om. Sätt dig in i Mary Kay företaget först innan du skriver något som inte stämmer.
  Jag har använt Mary Kay produkter sedan 2004 och varit konsult i omgångar. Det är inga problem att sluta med företaget om man vill. Om jag inte lägger en order under ett år så blir jag automatiskt ur systemet, får inga nyhetsbrev, kan inte delta på utbildningar etc. (ungefär som vilket annat jobb som helst, slutar jag så får jag inte vara med på Arbetsplatsträffarna längre). Sedan om man vill kan man börja när man vill igen. Hur enkelt som helst. Och gällande sektliknande. Om du menar att det är en sekt att ett gäng tjejer träffas lite då och då och delar med sig om hur de gör vid visningar eller om vi får utbildning om någon produkt eller dylikt så är det väl sektliknande när du träffar din kompisar också? Mary Kay kan man ha som vilket jobb som helst, det som krävs är lite mer disciplin som man måste ha när man har eget företag. Du kan ha Mary Kay som hobby, eller jobba heltid med det. Sedan att vi inom Mary Kay försöker att jobba med positiv attityd och behandla andra som vi själva vill bli behandlade – det är väl inte konstigt – det är väl så vi vill vara! Eller hur? Förstår inte att vi svenskar är så avundsjuka när någon/några är för positiva, skrämmande.
  Och om jag vill titta på tv eller lyssna på radio så gör jag det om jag vill. Vill inte jag ha visningar på flera veckor så behöver jag inte det, jag bestämmer själv vad jag vill göra inom Mary Kay. Sedan är det som med vilket jobb som helst att vill jag mer så måste jag jobba mer för att komma dit jag vill. Det är ju inte så att man bara kan sluta jobba för att man har börjat med Mary Kay. Så även om du har rekryterat och fått ett team så kan du inte sluta jobba – snarare är det så att när du expanderar så måste du jobba mer. Som vilket annat företag som helst.
  Mary Kay är inget Pyramidföretag – alla måste jobba för att komma någon vart det spelar ingen roll vart i karriären du är inom Mary Kay. Dessutom är pyramidföretag förbjudet i Sverige och Mary Kay är ett världskänt märke inom hudvård- och kosmetik så då skulle förmodligen inte Mary Kay få finnas kvar i Sverige om det var ett pyramidföretag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s