FAQ: Att hoppa av och frigöra sig från en sekt


Min dotter är djupt insyltad i Mary Kay sekten. Vad skall jag göra?
Om din dotter har accepterat sektens doktriner helt och fullt kan avprogrammeringen ta många år innan hon har blivit fullt återställd. I undantagsfall kan vissa personer inte helt frigöra sig med förödande konsekvenser som följd.
I din dotters fall kan jag bar säga rent generella saker eftersom jag inte känner till hennes specifika fall. Om du kontaktar mig direkt skall jag försöka hjälpa dig så bra jag kan. När det gäller Mary Kay är det en väldigt speciell situation som i regel inte finns i renodlade religiösa sekter. MK är uppbyggd som ett pyramidspel för att kunna avancera i organisationen och få en lön från Mary Kay måste du rekrytera fler som vill vara med och rekrytera fler osv. Du kan alltså inte söka ett jobb) men för att inte vara olagligt i Sverige säljs det hudvårdsprodukter och går under beteckning multi level marketing (MLM) men det är också ett nätverksförsäljningsföretag och en sekt, bl a enligt Rick Cross. Den grundläggande läran är att alla som har viljan och den rätta övertygelsen och tron på sekten och produkterna kan bli lika framgångsrika som grundaren Mary Kay Ash en gång var. Det mycket enkla konceptet att var och en är sin egen lyckas smed så länge du följer Mary Kay Ash läror. Medlemmarna i Mary Kay får lära sig att upprepa citat s.k.Inspirational Words of Wisdom ifrån grundarens bok som ett mantra. Mary Kay strukturen är svår att genomskåda därför att det bygger på ett hopplock av olika religiösa och manipulativa tekniker och knep som har utvecklats under lång tid inom organisationen. Mitt råd är att du går mycket försiktigt fram och inte försäker tvinga din dotter till att hoppa av. Det kommer enbart att leda till att hon vänder dig ryggen. Stötta henne när hon börjar ifrågasätta och hjälp henne att hitta tillbaka till ett normalt liv är det du kan göra. Vi publicerar även länkar till organisationer som är experter på avprogramering som du kan ta kontakt med.

Vem är mest mottagliga för sekternas budskap. Har det med intelligens eller utbildningsnivå att göra?
Nej, det finns inga bevis för att intelligens eller utbildningsnivå skulle vara avgörande för om en människa blir attraherad av en sekts läror. Sekterna bygger på det religiösa systemet och vi har alla en mer eller mindre anknytning till religionen.

Annonser

One thought on “FAQ: Att hoppa av och frigöra sig från en sekt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s