FAQ: Kan ett företag vara en sekt?


Ja! Ett företag som Mary Kay kan vara en sekt eller ha en sektliknande organisation och samtidigt vara ett pyramidspel.
Om du vänder på det och säger att alla sekter per definition är vinstdrivande företag och har en pyramidliknande organisation blir det kanske mer förståligt.

Annonser

5 thoughts on “FAQ: Kan ett företag vara en sekt?

  1. Man kan ju också skita i pyramiden och vilka som tjänar pengar över dig och tänka på sig själv i stället. Man kan ju sälja lite för att själv få bra priser och för man tycker det är roligt.

    När man läser här verkar det ju mest vara avundssjuka, för att man aldrig själv lyckats

  2. Pyramidsstrukturer är dock inte vanligt förekommande inom sekter. Inte heller försöker en sekt ”tjäna” på någon. Lite skillnad på vinstdrivande företag och människor som genuint anser att de har funnit gudomlig lycka.

  3. Men Jenny och Maja.. Problemet med sekter är att de handlar om att vilseleda personer in i något, att man blir manipulerad. Men att ”tycka det är roligt” att inte ifrågasätta och när man över huvud taget svänger sig med formuleringar som gudomlig lycka är så långt under en ifrågasättande klart tänkande människas värdighet att det bara är folk som sovit på tex historielektionen om Nazismen som kan gå på det. Det är klart att de flesta Nordkoreaner älskar sitt land och det är klart att medlemmarna i Brian Johnstons kristna utopi också kände genuina känslor. Genuin kärlek. De få som överlevde The Peoples Temple gjorde det för att de lykats börja tänka klart lite tidigare än den stora massan och för att de lyckades gömma sig när resten av dem med vapenskrammel och grupptryck ställde sig med sina barn i kö till giftinjektionerna. Det finns en bevarad ljudupptagning från det kollektiva självmordet (the death tape) som återger precis hur de sansade argumenten fanns där men att de överröstades av dem som var helt övertygade om att de skulle göra något för världen om de dog tillsammans. Man hör hur manipulativt Brian väljer att förringa de stackare som föreslår att de bara ska ge sig av istället. Vi människor, särskilt ointellektuella kiosklitteraturläsande vanliga stackare är tyvärr i alla tider lätta att förföra och detta kommer alltid utnyttjas av manipulativa personer med psykopati.

  4. Visst man kan alltid skita i pyramiden men det är just därför manipulerade personer är så obehagliga. Det är ni som med er dumhet möjliggör att Sverige tex är på väg in i en tid av totalitärt flörtande eftersom vi kommer behöva bli kompisar med Ceasar i Det gamla skräckväldet Ryssland som byggdes upp tack vare tusentals arbetsläger där folk våldtogs till döds och arbetade ihjäl sig. Välkommen att strunta i pyramiden säger jag. Låt det ske. Gå och lägg din röst på dem som får dig att leva din dröm. Bara du är lycklig. För det är det enda som räknas för dig. Dem som är framgångsrika på riktigt är inte fullt så dumma i huvudet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s